Május 29. Szerda, Magdolna

Delta nem csak szelet, áradást is hozott Louisianaba

null

Delta valamivel nagyobb figyelmet kap a szakemberektől, mint az egy kettes kategóriájú hurrikánnak kijárna. Ennek két oka is van. Egyrészt a szezon 10. nevezett hurrikánja, és ezzel abszolútrekordernek számít, másrészt nagyon közel landolt ahhoz a ponthoz, ahol nemsokkal előtte Laura is partot értLouisianaban.

kép: Bill Feig - The Advocate via AP, Pool

Delta sem hazudtolta meg magát, és okot is ad a feszült figyelemre, hiszen 155 km/h-ás széllel érkezett meg a szárazföldre, ahol azonban gyorsan gyengülni is kezdett. Mostanra Delta trópusi depresszióvá minősült, és ereje egyre csak fogy.

kép: Bill Feig - The Advocate via AP, Pool

Bár a szél már nem jelent akkora problémát, a csapadékról ezt nem lehet elmondani. Delta ugyanis rövid idő alatt 445 mm esőt zúdított a vidékre, és mintegy 615 000 otthont hagyott áramellátás nélkül.

kép: newsweek.com

Landolásának helyszíne pusztán 20 kilométernyire van onnan, ahol Laura is földet ért, és bizony ezeknek a területeknek is kijutott Delta bőkezű “ajándékaiból”. Az itt élők helyzete ezzel hatványozottan rosszabb lett, hiszen a megtépázott házakat és növényzetet Delta most újra erősen megrángatta.

kép: DAN ANDERSON - EPA-EFE - Shutterstock via The Washington Post

A lezúduló csapadékmennyiség mindössze 48 óra alatt érkezett a területre, aminek következtében kiterjedt áradásokkal kellett számolni, mind a villámáradások miatt, mind pedig a folyók megemelkedő szintje miatt.

kép: Atlanta Fire and Rescue Department

lead kép: nbcnews.com