Június 19. Szerda, Gyárfás

Rekordhideg az északi sarkon! 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Rekord alacsony hőmérsékletet mértek az északi sarkvidéken, a Klink állomáson. Igaz nem most, hanem 30 évvel ezelőtt, de az adatokat automata műszerek rögzítették, és eddig senkinek nem tűntek fel az értékek. Most azonban végre kiderült, hogy megszületett az északi félteke hideg rekordja a maga –69.6°C-ával.

kép: Sean Gallup - Getty Images

Ez két fokkal hidegebb, mint az eddigi rekorder, Verhojanszk, ahol 1892 februárjában rögzítették a –67,8°C-ot. De nem kell sajnálni az oroszországi mérőállomást sem, hiszen egy másik rekordot még most is tart. Ez azonban nem olyan régi, egészen pontosan idén nyáron sikerült beállítani, amikor júniusban egy hőhullámsöpört végig Szibérián. Ekkor melegedett az idő a mérőállomás környékén 38°C-ra, mely a legmelegebb, amit az északi sarkkörön valaha is mértek.

kép: ft.com

De ha hidegnek gondolja aKlinkenrögzített adatokat, akkor bizony most meg fog lepődni. A déli féltekesarkközelirészei ugyanis még ennél is lényegesen hidegebb időt képesek produkálni. Az Antarktiszon felállított Vosztok mérőállomás nem azoknak való, akik kedvelik a kellemes meleget.

kép: caspiannews.com

1983 július 21-én, az ottani tél közepén sikerült rögzíteni a világ eddigi legalacsonyabb mért hőmérsékleti értékét, ez pedig –89,2°C volt.

kép: Bonnie Jo Mount

lead kép: freedesignfile.com - Starder