Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Laura végül elcsendesedett, pusztulást és halált hagyott maga után

Világidőjárás
2020. szeptember 01. 08:00
null

Louisianaés Texas is megtapasztalhatta, hogy milyen is egy kezdetben alábecsült, de végül 4-es kategóriáig izmosodó hurrikán ereje. Laura nem csak Haitit, Puerto Ricot és a Dominikai Köztársaságot tarolta le, hanem az Egyesült Államok egy részét is.

kép: Bailey/Facebook

A heves esőzésekkel érkező hurrikán már a Dominikai Köztársaságban is megmutatta erejét, amikor néhány óra leforgása alatt 300 mm csapadékot zúdított a szárazföldre. Az eső azonban komoly gondokat okozott az USA számára is.

kép: Courtesy of Frankie Randazzo

A vihar rongált és dühöngött, aminek következtében több millió ember számára az áramszolgáltatás elérhetetlenné vált. De ez a kisebbik baj, a nagyobb, hogy ugyanez igaz a vízszolgáltatásra is. Laura nem kímélte sem a fákat, sem a villanyoszlopokat, sőt, LouisianabanésTexasban tett látogatása nyomán elővigyázatosságból az olajkitermelés 58%-át és a földgáz kitermelés 45%-át is leállították.

kép: bbc.com

Laura több tornádót is szült, köztük akadtak EF2-es erősségűek is, melyek csak tovább rontottak a helyzeten. Persze egyetlen vihar sem tarthat örökké, végül Laura is lecsendesedett. Maga mögött hagyott több millió dollárnyi kárt, a gazdaságihatásokatnem is említve, és sajnos összesen 54 halálosáldozatot: 31-et Haitin, 4-et Dominikában és 18-at az USA területén.

kép: reuters

lead kép: David J. Phillip-AP

klímaesőhurrikánLauraemberhaláléletszél