Június 16. Vasárnap, Jusztin

Két tűztornádó is született Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Kaliforniában tomboló erdőtűz több olyan természeti jelenséget is adott nekünk, amikre igen ritkán van példa. Ez sajnos messze nem azt jelenti, hogy örülhetünk akár egyiknek is, csupán azt, hogy megismerkedtünk azzal, mi is vár ránk a jövő kiszáradó erdőségeiben felcsapó lángok hatására.

kép: newsweek.com

Azon túl, hogy a tűz elérte az eddigi rekordot, és szeptember 24-én hivatalosan is a Kaliforniában valaha volt leghatalmasabb tűzvésszé lépett elő, olyan füstfelhőt hozott létre, mely az óceánt átszelve Európában is megjelent. Jelenleg mintegy 1,2 millió hektár vált a tűz martalékává, és a felszálló füst nem csak jelképesen, hanem a valóságban is felhőt alakított ki, mely messze vitte a Kaliforniai eseményekfojtogatókövetkezményeit.

kép: newsweek.com

Itt azonban még nincs vége a történetnek. Egy másik jelenség is megszületett a tomboló hőségben, ez pedig a tűztornádó. Ebből ráadásul rögtön kettővel is szembesülnie kellett annak a több, mint 3000 tűzoltónak, akik jelenleg is a lángok megfékezésén dolgoznak. A két szörnyeteg közül az egyik egy EF1-es kategóriájú forgatag volt, különösebb gondokat nem is okozott. A másik azonban már elérte az EF2-es kategóriát, ami elképesztően ritkán fordul csak elő.

kép: ktla.com

A tűzvész pedig – ahogyan az várható is volt – nem korlátozódik az erdőségekre, hanem a lakott területeket is érinti. Eleddig több, mint 1000 ház vált a tűz martalékává, és további 6-7 000 van komoly veszélyben. A tűz megfékezésén dolgozó szakemberek helyzete pedig elkeserítő, mivel a növényzet nedvességtartalma aszárazságkövetkeztében igen alacsony, vagyis a tűz olyan gyorsan és olyan mértékben harapódzik el, amit képtelenség kontrollálni.

kép: Josh Edelson-AFP-Getty Images

lead kép: Eric Paul Zamora-Fresno Bee-AP