2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Soha nem látott méreteket öltött a tűz Oregonban

2020. szeptember 13., 12:00
Soha nem látott méreteket öltött a tűz Oregonban

Oregonban a helyzet lassan tarthatatlanná válik. Kate Brown, az állam kormányzója elmondta, hogy sohasem találkoztak még ilyen erejű tűzvésszel.  

kép: NOAA-GOES

Az államban nem ismeretlenek a tűzesetek, évente átlagosan 202 000 ha terület válik a tűz martalékévá, most azonban nagyjából három nap alatt ennek közel duplája kapott lángra és vált hamuvá, ami példa nélküli. 

kép: wweek.com

Az állam területén jelenleg is 37 aktív tűzfészek van, annak ellenére, hogy több ezer tűzoltó igyekszik megállítani a forró áradatot. A tűznek Oregonban már három halálos áldozata is van, köztük egy 13 éves gyerek is. 

 

 

A terjedés megfékezhetetlen, így széles körű evakuálási utasításokat tettek közzé. Ez összességében mintegy 500 000 embert érint, ami elképesztően magas szám, tekintve, hogy az állam lakossága 4,3 millió fő körül alakul, azaz több, mint 10%-a a polgároknak menekülni kényszerül. 

kép: wweek.com

A tűz nem áll meg az államhatárokon, eleddig nagyjából 2 millió hektárt emésztett fel 12 nyugati államban, és összességében 14 halálos áldozatot követelt.

 

lead kép: eu.usatoday.com

Ezek is érdekelhetnek