Február 22. Csütörtök, Gerzson

Rohanvást terjedő tűz Kaliforniában

Világidőjárás
2020. augusztus 19. 12:00
null

Kaliforniában megindult a tűzszezon, de most egy olyan tűzesettel, ami a szakemberek szerint is szokatlan. Arobbanásszerűennövekvő bozóttűz olyan területeket is érint, ahol 50 éve nem égett a növényzet.

kép: Edgar McGregor twitter

Jelenleg mintegy 4450 hektár égett meg, és a tűz továbbra is igen gyorsan terjed. A tűzoltók felveszik vele a harcot, de értetlenek azt illetően, hogyan is terjedhet ennyire gyorsan a pusztítás, hiszen a szél most nincsen a lángok segítségére.

kép: Edgar McGregor twitter

kép: Chris Cristi twitter

A válasz a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárásban keresendő. A hosszú száraz időszakok a növényekben tárolt víz mennyiségét is lecsökkenti, melynek visszatöltése nem megy olyan gyorsan, ennek következtében a növényzet szárazabb, sokkal könnyebben kap lángra, és sajnos a tűz terjedése is sokkal gyorsabb lehet. Ehhez most még az alacsony páratartalom is hozzájárul.

kép: Chris Cristi twitter

A szakemberek igyekeznek megfékezni a lángokat, annál is inkább, mivel azok lakott területek közelében csaptak fel. A tűz kirobbanásának oka eddig ismeretlen, és szerencsére sérültekről sem érkeztek eddig jelentések.

kép: Edgar McGregor twitter

lead kép : cbsnews.com

erdőmelegtűzemberéletKalifornia