2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

Lángol a mocsár Argentínában

2020. augusztus 14., 12:00
Lángol a mocsár Argentínában

Lángokban áll a “Kis- Amazónia” néven is emlegetett argentin lápvidék. A mocsártűz nem csak ökológiai katasztrófát jelent, de a füst komolyan rontja a koronavírus helyzetet is. 

kép: MARTIN TERBER VIA WIKIPEDIA

A Paraná-folyó torkolatvidékén mintegy 700 növény és állatfaj él, kiemelkedően sokszínű ökoszisztémákkal, melyek a tűz hatására sajnos mind rövid, mind hosszabb távon sérülnek majd. Jelenleg már 530 négyzetkilométer leégett, mely nagyobb terület, mint Budapest. 

 

A lángok 14 ezer négyzetkilométeres területen vannak jelen, összesen mintegy 11 ezer tűzfészekkel. A tűz pontos keletkezési oka nem ismert, de a környezetvédelmi miniszter a marhatenyésztőket okolja, akik szerinte szisztematikusan és illegálisan irtják a bozótost, hogy legelő területekhez jussanak. A tenyésztők azonban a rossz szabályozást okolják, és állítják, nekik is káruk keletkezik a tűzből. 

kép: dailymail.co.uk

A legvalószínűbb, hogy az emberi tevékenység mellett a hatalmas méreteket öltő aszály áll a tüzek kirobbanása mögött. A Paraná - folyó vízszállítása az utóbbi időben jelentősen lecsökkent, Rosario város kikötőjében jelenleg 80 centiméteren áll a víz, holott ilyenkor jellemzően 3-4 méteres szokott lenni a vízállás 

 

kép: NASA

lead kép: NewsBeezer