2022. december 9. péntek
Natália

Koromfekete áradat hömpölygött Arizonában

2020. július 29., 12:00
Koromfekete áradat hömpölygött Arizonában

Arizona számára a szárazság nem jelent újdonságot. Most sem volt ez másként, az államban erős aszály volt jelen, mely sajnos erdőtüzeket is okozott. 

Maga a tűz szerencsére nem öltött kezelhetetlen méreteket, ráadásul a természet is segített az elfojtásában, de ennek lett egy igen érdekes, és ijesztő következménye. A lángok a talajra is hatással vannak, egy időre terméketlenné teszik azt – majd éppen a tűz hatására az élet robbanásszerűen kezd fejlődni. Amíg azonban a terület tar, addig a vizet sem képes akkora mennyiségben megkötni, mint amikor növényzet is van rajta. 

 

 

Ennek köszönhető, hogy bár az esőzés segített a lángok elfojtásában, de villámáradást is okozott, méghozzá nem is akármilyet. Az áradások önmagukban is igen félelmetesek, de az, amikor egy koromfekete, füstölgő víztömeg közeledik igen nagy sebességgel, az nem mindennapi látvány. A jelenséget az okozza, hogy a víz hordalékként magával ragadja az elszenesedett fadarabokat is, melyek még izzanak, mikor felkapja őket, így az áradatban, füstölögve haladnak tovább. 

képek: Offical Prima Conty twitter

Ezek is érdekelhetnek