Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

10 méternyi hóval küszködnek Dél-Norvégiában

Világidőjárás
2020. július 14. 12:00
null

Norvégia számára a hó nem ismeretlen. Dél-Norvégiában pedig jelenleg is olyan hideg van, hogy a hó szinte kötelező elem a hegyekben, nem is lepődik meg senki azon, hogy ott található.

kép: BKK

A BKK energiavállalat azonban felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos a hó igen nagy gondokat okozhat. A vállalat hóeltakarítással foglalkozik, ezzel igyekeznek megakadályozni az áradások kialakulását. Most azonban tetemes mennyiség, több, mint 10 méter halmozódott fel a fehér lepelből, ami nem éppen jó hír.

Jelenleg ugyanis a terület víztározói is tele vannak, mivel a közelmúltban nagy mennyiségű esővel is lehetett találkozni. Jelenleg az időjárás kegyes, mert annyira hideg van, hogy a hó szinte egyáltalán nem olvad. De ez nem lesz mindig így, és a szakemberek attól tartanak, hogy ha elindul egy melegedés, akkor a hó gyors olvadása miatt erőteljes áradásokra kell majd számítani.

kép: Herr Larsson twitter

Az igazán nagy gondot az jelenti, hogy nem igazán tudnak ellene tenni, mivel ekkora csapadékmennyiséget nem képesek elvezetni a csatornák sem. Így most 10 méternyi hóval a fejük felett várnak, hogy milyen idővel is lehet számolni, és igyekeznek annyira enyhíteni az esetlegesen kialakuló károkat, amennyire csak lehetséges.

kép: Snow.Guide twitter

lead kép: BKK

vízklímatélveszélyember