Május 21. Kedd, Konstantin

Gyilkos olajfolyam halad a tenger felé Szibériában

Világidőjárás
2020. június 09. 16:00
null

A klímakatasztrófa egyik velejárója, hogy az átlaghőmérséklet megemelkedik. Ez pedig nem csak a trópusokat vagy a kontinentális éghajlatokat érinti, hanem apermafroszt, vagyis az örökké fagyott talaj olvadásával is jár. Ennek pedig több olyan következménye is lehet, melyekkel lehetetlen lett volna előre számolni.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Ezt állítja legalábbis aNorilskNickel, a világ legnagyobb nikkel és platinagyártócége, mely éppen apermafrosztolvadásával magyarázza, hogyan is ömölhetett 20 000 tonna gázolaj azAmbarnayafolyóba. Szerintük a talaj olvadása miatt megsüllyedt az egyik tartályt tartó lábazat, minek következtében a tartály elrepedt, a halált hozó folyadék pedig szabadon ömölhetett a vízbe.

A baleset Oroszország második legnagyobb olajkatasztrófájává lépett elő, mivel több 10kilométerenmár áthalad az olajfolt, és sajnos még most sem sikerült sem megállítani, sem semlegesíteni azt. Pedig több száz ember megfeszített munkával igyekszik a gázolajat eltávolítani a vízből, ám ez lassan megy, és a kiömlött mennyiség töredékét sikerült csak begyűjteni.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

A vállalatot erősen bírálta Vlagyimir Putyin is, mivel a katasztrófáról az államot csak két nappal később értesítették. A természetben esett kár elképesztően hatalmas. A becslések szerint legalább 10 évre lesz szükség, hogy az ökoszisztéma kiheverje a katasztrófát. Oroszország rendkívüli állapot kihirdetését rendelte el.

kép: Greenpeace Russia

lead kép: Greenpeace Russia

olajfolyóOroszországemberéletdiesel