Április 16. Kedd, Csongor

Durva hőhullám van a skandinávoknál 30°C-os meleg tombol

Világidőjárás
2020. június 16. 12:00
null

A vasárnapi vihar után azt azért erős lenne állítani, hogy kellemes idő van hazánkban. Borult, csapadékos napok vannak mögöttünk, éshasonlóakkalkell számolni továbbra is. Ha kisüt a nap, akkor viszont érezzük, itt a nyár.

kép: severe-weather.eu

A Mikulás ezzel szemben a hőguta határán lehet. Egy hőhullám vonul végig Skandinávián, mely Lappföldet is érinti, ahol a tél nagyszakállú jótevője az ajándékokat gyártatja a manóival. Most azonban valószínűleg inkább árnyékot keres, mivel a területen - bár erősen északi régióról van szó - közel 30°C-os hőség tombolt hétfőn, és várhatóan a következő napokban is jelen lesz.

A kialakulása egy erős gerincnek köszönhető, mely Európában húzódik, és amely alatt lévő légtömegek az északi területeken erős meleget szállítanak. A hőhullámok sajnos lassan megszokottá válnak az erősen északi területeken is, de a mostani meleg mégígyis szokatlan.

kép: severe-weather.eu

A rekorder a finneknélYlitornioMeltosjarvi, ahol 28.8%C-ot mértek, a norvégoknálMeraker-Egge, itt 28.1%C volt, de az abszolút győztes a svédeknél találhatóBoden, ahol 29.8%C-os hőség tombolt.

kép: severe-weather.eu

lead kép: Jouko Sirkkala

klímameleghőhullámhidegemberFinnország