Május 25. Szombat, Orbán

Cristobal csúnyán elbánik az USA-val is

null

Cristobaltóltartottak a szakemberek, mert a vihar kissé kiszámíthatatlanul viselkedik. A trópusi ciklon nem a klasszikus minta alapján fejlődik, ennek hatására némi száraz levegő is jut arendszerbe. Ez teszi lehetővé, hogyCristoballassabbanerősödjön, ez pedig ad némi esélyt az ellene való védekezésre.

kép: AFP

A friss vihar egy főnix, mivel Amanda maradványaiból kelt életre, és indult hódító útjára. Első lépéseit Dél-Amerika területén tette meg, ahol összesen 33 halálos áldozatot szedett, és mintegy 500 000 embert kényszerített otthona elhagyására. Most azonban már más célpontot közelít meg.

CristobalLuisianafelé tapogatózik, de mivel a rendszer nem követi a ciklonok rendes mintázatát, aszakemberekarra figyelmeztetnek, esetében nem szabad megnyugodni az útvonal előrejelzések alapján. A vihar ugyanis szélesen elhúzódik, így olyan területeken is gondot okozhat, ahol azt már nem várnák.

kép: AFP - Getty images

A Mississippi biztosan számíthat árhullámra, főleg azokon a részeken, ahol a vízvédelmi rendszerek nincsenek kiépítve. Ezen felülCristobalesőben sem lesz fukar, helyenként akár 300 mm feletti csapadékmennyiséget is produkálhat 24 óra alatt.

kép: tribpub.com

lead kép: nytimes.com