Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Belgium vízkorlátozásra kényszerül az elképesztő aszály miatt

Világidőjárás
2020. június 03. 08:00
null

A vízkorlátozás életbe léptetése számunkra itt, Európában egy kissé távoli elképzelés. Ez megtörténhet Indiában vagy Afrikában, de az öreg kontinensen nemigen. Nos, ez a hamis biztonságérzetünk is leomolhat, mivel Belgiumban már több településen is kénytelen az emberekelfogadnia vízhasználati korlátozásokat.

kép: whtc.com

Az ok egyszerűen az, hogy a királyság olyan mértékűaszállyalnéz szembe, melyre nem volt példa 1833-óta. A tavasz jellemzően esőt hoz, mely a termésnek is kedvez, és persze a víztározókat is megtölti. A belgák számára a májusi eső - melyből nekünk azért kijutott egy kevés - most elmaradt. A hónapban szokásos 66,5 mm csapadék helyett most csupán 5,4 mm-el lehetett számolni.

Persze a tavasz nem csak egyetlen hónap, de a két legcsapadékosabb időszak, vagyis az április és a május összesen sem hozott 25 mm csapadékot, ami elkeserítően kevés. Ez pedig meg fog látszani a mezőgazdasági termelésben is, arról már nem is beszélve, hogy a kormány kénytelen volt vízhasználati korlátozásokat is bevezetni.

kép: blog.dhigroup.com

A klímakatasztrófa egyik velejárója a szárazság. Persze nem arról van szó, hogy nem fog esni az eső, hanem arról, hogy megszokott csapadékeloszlás nagyon felborul. Az aszályos időszakok meghosszabbodnak, és amikor esik, akkor döbbenetes mennyiségű csapadék zúdul a nyakunkba, amit nem vagyunk képesek kezelni. És bizony ez alól az öreg kontinens sem lesz kivétel...

kép: REUTERS-Yves Herman

lead kép: thestar.com.my

vízklímaaszályBelgiumemberEurópa