2022. október 5. szerda
Aurél

Barbados is kifogy a vízből

2020. február 5., 16:00
Barbados is kifogy a vízből

70 éve nem látott aszállyal kénytelen szembenézni Barbados. A szigeten azonban nem esnek kétségbe, a modellek előre jelezték, hogy ilyen gondok lesznek, így a vízügyi hatóság meg is kezdte a takarékoskodást a vízzel. 

kép: 301-joweb.newscyclecloud.com

736,5 mm. Ennyi csapadékot mértek a Grantley Adams nemzetközi repülőtéren tavaly. Ez alapvetően nem tűnik kevésnek, hiszen hazánk éves csapadékmennyisége 500-750 mm között  mozog. Csakhogy Barbados esetében ez a szám a megszokottnak csupán az 58%-át teszi ki, azaz közel fele annyi eső esett, mint kellett volna. 

kép: solarbuzzjamaica.com

Az aszály már érezteti hatását a földeken is, igaz, a vízügyi hatóság igyekszik a lehető legjobban ellátni az embereket és a gazdaságokat vízzel. Ez nem az Armageddon, ahogy fogalmaznak, hiszen láttak már ilyet. Szerencsére a meteorológiai előrejelzések megmutatták, mire lehet számítani, így nem csak a vízgazdálkodás állt át takarékoskodásra, hanem a sótlanító berendezésekre is számítani lehet. 

kép: watchers.news

Ettől függetlenül várhatóan a terméshozamra rányomja bélyegét az aszály, ami akár komoly gondokat is okozhat a sziget gazdaságának. 

kép: buzz-caribbean.com

lead kép: kairifm.com

Ezek is érdekelhetnek