2022. december 8. csütörtök
Mária

100 éve nem látott aszály éhezést hoz magával 700 000 ember számára

2019. december 19., 11:00
100 éve nem látott aszály éhezést hoz magával 700 000 ember számára

Namíbiában az aszály olyan mérteket öltött, mely mellett már nem lehet csak egy legyintéssel lemenni. A 100 éve nem látott szárazság az éhezés szélére sodorta az ország lakosságának harmadát. 

kép: sabcnews.com

A víztározók szintje nem éri el a 20%-ot sem, ami drasztikusan alacsony vízállást jelent. Ez magával hozza azt is, hogy a vízfogyasztást kénytelenek visszafogni, mely az öntözéses mezőgazdaságot is érinti. 

kép: southerntimesafrica.com

Az országban a helyzet javítása érdekében a nemzeti parkok állatállományából már 1000 példányt értékesítettek, de ez sem hoz tartós eredményt. Az ország szarvasmarha állományát is jelentősen meg kellett gyéríteni. Egyrészt az élelem miatt, másrészt azért, hogy csökkentsék a legeltetés és az itatás jelentette terheket. 

kép: afrik21.africa

Előreláthatóan azonban ez sem lesz elég, így az illetékes hatóságok számolnak azzal is, hogy a vadállomány ritkítására is szükség lehet. A szomszédos államokban, Zambiában és Zimbaweben a Zambézin lévő Kariba gát vízszint csökkenése már áramszüneteket is okoz, illetve ezeken a területeken már bevezették a vízkorlátozásokat is az aszály hatásainak túléléséhez. Namíbia számára sem igazán kínálkozik más megoldás, hiszen jelenleg mintegy 700 000 ember éhezik az országban. 

kép: moroccoworldnews.com

lead kép: aljazeera.com

Ezek is érdekelhetnek