Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Amanda 11 ember életrét oltotta ki eddig

Világidőjárás
2020. június 02. 08:00
null

Amanda az első olyan, névvel illetett vihar, mely az idei hurrikánszezon hivatalos kezdete után jelent meg a Csendes-óceánon. És persze, ha már megjelent, akkor felfordulást is csinált, amit most Guatemala és El- Salvador érzett meg a leginkább.

kép: accuweather.com

A vihar 65 km/h-ás tartós szelekkel érkezett meg a szárazföldre, ebből pedig jól látható, hogy nem a tomboló szelekkel volt az igazán nagy gond. Amanda ezzel még csak meg sem közelítette a hurrikán státuszt, ellenben akkora mennyiségű csapadékot hozott magával, amely miatt teljesen érthető a névadás.

kép: EPA

A heves esőzések május 31-én kezdődtek, és helyenkéntelérték az 500 mm-es mennyiséget is. Ez pedig nem megszokott, és természetesen a folyók sem képesek ekkora mennyiségű víz elvezetésére. Ennek megfelelően a part menti régiókat hatalmas pusztítás érte el. A víz nem csak autókat sodort magával, hanem az épületekben is jelentős károkat okozott.

Az anyagi károk azonban sokkal kevésbé rosszak, mint az a tény, hogy rengeteg a sérült, és eddig 11 ember halálát okozta az áradás. Ráadásul Amanda korántsem fejezte be a pusztítást, a következő napokban is jelentős mennyiségű csapadékot szór, amerre csak jár.

kép: goverment of El Salvador

lead kép: AFP

vízviharklímaesőáradásAmanda