Május 23. Csütörtök, Dezső

Havat is hozott a reggel a németeknél és a lengyeleknél

null

Nem véletlen, hogy konyhakertet fenntartó nagyszüleink megvárták a palántázást - legalábbis a hidegre érzékeny növények esetében - a fagyosszentek elvonulását. Hiszen most nagyon jó példát kapunk arra, milyen is az, amikor májusban újra beköszönt a tél.

kép: severe-weather.eu

Itthon igazán csak kedd reggelre esett a hőmérséklet, fázósan húztuk össze magunkon még a pulóvereket is az este nyitva hagyott ablakok mellett. Tőlünk északra és nyugatra ennél sokkal rosszabbul jártak, igaz, nem csak kedd reggel.

kép: severe-weather.eu

Már hétfő délután is olyan markáns eltéréseket lehetett észlelni a hőmérsékletekben, amilyeneket csak ritkán tapasztalhat az ember. Míg Németország egyes területein a hőmérő higanyszála csupán a plusz 5°Cosmagasságokat érte el, addig itthon a 30°C is előfordult, de a cseheknél is 20°C felett alakultak a csúcsok.

Kedd reggelre ez erősen megváltozott, hiszen a németeknél és a lengyeleknél is havazott, ahogyan az Egyesült Királyság területén is. A szeles, hideg reggel pedig nem enyhül délutánra sem, sőt, sajnos számolhatunk a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletekkel egészen a hét végéig.

kép: severe-weather.eu

A havazás valószínűsége még mindig fennáll, de ezzel kapcsolatosan biztosan nem lehet mondani. A palánták számára pedig inkább apénteki nap lehet az ideális, addig maradjanak az szoba biztonságában.

kép: severe-weather.eu

lead kép: kép: severe weather europe facebook