Május 28. Kedd, Csanád, Emil

És igen, a fagyosszentek megint hozzák a hideget

null

Ha elkezdett örülni a hétvégi melegnek, és azt gondolta, végre a tél feladta a küzdelmet, akkor most kénytelenek leszünk letörni a lelkesedését. Május 11-13között ugyanis sarkvidéki hidegbetörésre lehet számítani Európában.

kép: severe-weather.eu

Pongrác, Szervác és Bonifác most sem hazudtolja meg magát, és hozzák a hideget, méghozzá különösen durva formában. A sarkvidéki levegő fokozatosan nyomul majd be az öreg kontinensre Skandinávia felől. De kár lenne arra számítani, hogy hozzánk nem jut majd el, mert ide is megérkezik, és az alföldeken bizony talaj menti fagyokat is eredményezhet.

kép: severe-weather.eu

A hidegbetörés ráadásul havat is hozhat magával. Németországban, a cseheknél, a lengyeleknél és Szlovákiában a havazás valószínűsége 50-75% között alakul, szerencsére azonban többnyire a hegyekre korlátozódik.

kép: severe-weather.eu

A hideg extrém méreteket is ölthet. Az előrejelzések szerint az ilyenkor szokásos átlag alatt alakul a hőmérséklet, méghozzá bő 12°C-kal, vagyis igencsak csípős időre kell készülni. A fagyosszentek napjait a néphagyomány isszámon tartja, ilyenkor még vártak az érzékeny palánták kiültetésével. Számunkra is megszívlelendő ez a gyakorlat.

kép: severe-weather.eu

lead kép: farmersalmanac.com