Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Chicagót elöntötte a víz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Chicago számára nem éppen kedvezően alakult az idei május, bár tulajdonképpen az elmúlt évek májusaihoz hasonlított. És éppen ezzel van a baj.

kép: Erin Hooley - Chicago Tribune

Az elmúlt években a város és környéke egyre és egyre több esőt kapott. A májusi csapadékmennyiség sorra döntötte meg a rekordokat. Csak vasárnap 73 mm csapadék hullott, májusban eddig összesen 208 mm.

kép: Erin Hooley - Chicago Tribune

A tendencia növekvő, 2018-ban 208,5, 2019-ben 209,5 mm csapadék zúdult a városra. A gond azzal van, hogy míg máshol éppen az aszály okoz gondokat, Chicago számára az eső a probléma. A talaj ugyanistelítődikvízzel, és egyszerűen már nem képes többet magába zárni. Vagyis az eső sehova sem szivárog el, hanem egyre magasabban álló vizet eredményez a városban.

A legtöbb aluljárót le kellett zárni, mivel azokban igen magasan áll a víz. A város alacsonyabban fekvőterületeinélőknek pedig a vezetőség felhívta a figyelmét arra, hogy igyekezzenek autóikkal máshol parkolni, vagy gondoskodni azok víz elleni védelméről, mivel sok helyen fél méteres víz is megállhat, mely már komolyan károsíthatja a járműveket.

A víz természetesen fennakadásokat okoz a közlekedésben is, de alámossa az utakat, sőt, az épületeket is, ezzel pedig további károkat okoz az egész város számára.

kép: Stacey Wescott -Chicago Tribune

lead kép: Erin Hooley - Chicago Tribune