Június 21. Péntek, Alajos

Amphan egy robbanásszerűen fejlődő szörnyeteg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Jegyezze meg ezt a nevet:Amphan. Ez a viharrendszer ugyanis a vigaszágon olyan hajrát produkált, ami meglepte a szakembereket is, és elképesztő humanitárius katasztrófával fenyeget.

kép: watchers.news

A világ figyelme Arthurra szegeződött, hiszen a szezon kezdetét megelőzve alakult ki, bár szerencsére komoly károkat nem okoz majd az előrejelzések alapján.Amphanesetében azonban más a helyzet. India partjai közelében kialakult rendszer mindössze 24 óraalattnövekedett meg annyira, hogy komoly fenyegetést jelentsen az ország számára. A kezdetben 120 km/h-ás tartós szeleket produkáló trópusi vihar egyetlen nap alatt 260 km/h-ás sebességre emelte erejét, ezzel pedig az éppen csak egyes kategóriából 5-ös erősségűre hízott.

Mozgásának iránya sűrűn lakott területeket is érint, a kormány 1.1 millió ember kitelepítését készítette elő.Amphanesőt is hoz magával,ráadásulnem is keveset, vagyis az érintett régiókban a villámáradásokkal is számolni kell. A szelek pedig a part menti városokat árasztják el tengervízzel, hiszen a nyílt vízen 4-5 méter magas hullámokat korbácsolnak.

kép: watchers.news

A vihar ereje, izmosodása nem áll le a 260 km/h-ás határon, várhatóan 270 km/h-ig is felkúszik a tartós szélsebesség, mely 320 km/h-ás széllökésekkel párosul majd. A vihar a normál dagálytól akár méterekkel magasabb vízszint emelkedést is hozhat, így az előrejelzések alapján hatalmas károkra számítanak.

kép: watchers.news

lead kép: aljazeera.com