Június 25. Kedd, Bocsárd

40°C-ot hozott a hőhullám

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fagyosszentek nevükhöz hűen igencsak csípőssé tették a reggeleket, és hűvössé a napokat. Szerencsére hatásuk nem tart olyan sokáig, de ez nem vigasztalja azokat, akiknek kora reggel bizony a kabátot is elő kellett venni a szekrényből, főleg úgy, hogy néhány nappal ezelőtt a rövidnadrág és a póló volt a bevett viselet.

kép: debrecensun.hu

A hideg levegő azonban nem mindenhol borzolja olyan nagyon a kedélyeket, helyette sokkal inkább a hőhullám okoz gondokat. A Dél-Balkánon mindenképpen, ahol csütörtöktől egészen keddig olyan hőmérsékletekre kell készülni, melyek az ilyenkor megszokottakhoz képest 15°C-kal is feljebb vándorolnak.

kép: severe-weather.eu

kép: severe-weather.eu

Dél-Olaszországban és Dél-Görögországban is 30°C felett alakulnak a hőmérsékleti maximumok, de néhol eléri a 40°C-os kánikulát is. A törököknél azonban a 40°C nem a csúcs, magasabbra is kúszhat a hőmérő higanyszála. Igaz ugyan, hogy a Balkánon a meleg nem szokatlan, de a májusi 40°C körül alakuló maximumok azért itt sem mindennaposak, főleg úgy, hogy az Európát érintő hidegbetörés alatt azért itt is csökkentek az értékek, és a déli területeken is 20°C alatt alakultak a maximumok.

kép: umbertoleporini, Fotolia.com

lead kép: lifeasti.eu