2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Veszedelmesebb gyilkos a meleg, mint a hurrikánok összesen!

2019. augusztus 1., 08:00
Veszedelmesebb gyilkos a meleg, mint a hurrikánok összesen!

Hőhullám van Európában, miközben Erick éppen elérte Hawaii partjait. Valahogy az embernek az az érzése, hogy a hurrikán, mely nevet is kapott, sokkal rosszabb, mint egy kis meleg. Az adatok azonban nem ezt mutatják. 

Nevet a melegnek! 

A London School of Economics szerint itt lenne az ideje annak, hogy végre nevet adjunk a hőhullámoknak. Na nem azért, mert így sokkal hangzatosabbak lennének, hanem azért, mert nagyobb figyelmet kapnának. 

kép: canogaparknc.org

Amerikai minta alapján gondolják így az iskola képviselői, hiszen ez már a másik kontinensen jól bevált gyakorlat. Eredetileg azért adtak nevet a nagy, trópusi viharoknak, mert így sokkal könnyebb volt rájuk hivatkozni, az emberek komolyabban vették a közeledésüket. Mára ráadásul megszoktuk: az a természeti jelenség, melynek neve is van, halálos veszéllyel fenyeget minket. 

Ebből pedig következik, hogy a hőhullámok nem csak meleget hoznak magukkal, vagyis nem csak arról van szó, hogy az emberek átkozzák a meleget, mert izzadnak a ruháikban, és a víz mellé vágynak munkaidőben. 

Meleg és halál, kéz a kézben 

A névadás miértje a halálos veszély - ebben az esetben a hőhullámoknak előbb kellene nevet adni, mint a hurrikánoknak. Ugyanis a meleg több halálos áldozatot szed, mint a hurrikánok együttesen. 

kép: express.co.uk

Hazai adatok szerint a nagy melegek hatására országosan 15%-kal nő meg a halálozások száma, ez 9-20% os növekedést jelent megyei szinten. De ha az Európai átlagot nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a 2003-as hőhullám, mely végig söpört a kontinensen összesen 70 000 áldozatot követelt. Összehasonlításképpen. Mitch hurrikán, mely az egyik legpusztítóbb trópusi vihar volt 1998-ban mintegy 19 325 halálos áldozatot követelt. 

A halálesetek mellett a hőség, és az azt követő aszály azért is érdemelne nevet, mivel az anyagi károk is hatalmasak, melyeket okozni képes. A legutóbbi ilyen hőhullám Európában összesen 15 milliárd eurós kárt okozott, ami ugyan messze elmarad a hurrikánok keltette anyagi veszteségtől, de elég jelentős ahhoz, hogy nevesíteni lehessen. 

lead kép: dnaindia.com

Ezek is érdekelhetnek