Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Havazással indult az április a Balkán-félszigeten

Világidőjárás
2020. április 06. 09:00
null

Európa nagy részén köztük Magyarországon is már napok óta beköszöntött a tavaszias időjárás. Az országban egyre több területen éri el a maximum hőmérséklet a 20 fokot. A nyugodt, csendes, napos időjárás a felettünk található nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhető, ami a hétvégéig egészen biztos kitart.

Ezzel szemben a balkáni térségben havazással indult az április. A félsziget felett található ciklon kifejezetten esős és borult időt okozott, a térség magasabban fekvő részein pedig havazás is előfordult.

Igen szokatlan látványban fordulnak elő a pálmafák Észak-Macedóniában.

severe-weather.eu

severe-weather.eu

Koszovó magasabban fekvő területein pedig a hókotrókat is szükség volt alkalmazni.

severe-weather.eu

A félsziget egyes helyein akár 20-25 cm hó is lehullott, aminek eredményeképp a már tavaszra felkészülő természet sem maradt ki.

severe-weather.eu

A havazást okozó front kiterjedt felhőrendszere, illetve a kontinens felett tartózkodó anticiklon hatása miatt kialakuló felhőmentes terület is jól megfigyelhető a következő műholdképen.

sat24.com

A legtöbb hó területi eloszlás szempontjából, Bulgáriában esett a Rodope hegységben, viszont az Észak-Macedóniában található Mavrovo Nemzeti Parkban (az ország északnyugati részén) több mint 25 cm hó is lehullott.

Hóvastagság (2020. 04. 05.)

lead kép: 24.hu

áprilishidegtavasz