Július 27. Szombat, Liliána, Olga

60 éve nem látott hideg érkezett Ausztráliába

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália szép lassan halad a tél felé, ami azért nem egészen azt jelenti, mint mondjuk nálunk. Bár nálunk sem jellemző már annyira a hó, Ausztrália esetében ez inkább csak a hegyekben fordul elő. A téli mínuszok azonban elkerülik a kontinensnyi országot.

kép: Bureau of Meteorology, Victoria twitter

A tél nagyjából olyan, mint nálunk az október, vagyis jó esetben napos és a hőmérséklet sem süllyed fagypont alá. Az április pedig nagyon sok régió számára még 30°C körüli hőmérsékleteket is tartogat, de 20°C alatt ritkán van a hőmérő higanyszála. Az utóbbi időben Ausztrália időjárása az erős szélsőségek felé csúszik, mely az egész világon jellemző. Most az elmúlt 60 év leghidegebb áprilisára ébredhettek az emberek.

kép: Bureau of Meteorology, Victoria twitter

A sarkvidékről érkező hideg azért fagyokat most sem hozott, bár a hegyekben azért más a helyzet, itt 30 cm friss hóra is lehet számítani. A nagyvárosokban azonban sokkal inkább az eső lesz jellemző, melyre nagy szükség is van, bár jobb elosztásban lenne az igazi.

kép: Bureau of Meteorology, Victoria twitter

A hideg rekordot is hozott,Melburne-ben 13,2°C-os hideget mértek a szakemberek. Bár afagypont messzevan, jégre is lehet sajnos számítani, csak vihar formájában. Ez pedig komoly veszélyt is rejthet magában, tekintve, hogy nemrégiben baseball labda méretű jégveréssel kellett megküzdenie az ország egyes területeinek.

kép: smh.com.au

lead kép: newsfeeds.media