Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

1,5 méter hó hullott Izlandon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A húsvétérkezését mindenkivárja, bár ez most azért más lesz, mint amit megszoktunk. Nálunk “csak” azért, mert a járvány miatt a nagy családi összejövetelek elmaradnak. Izlandon azonban azért is, mert a nyúl nem csak sílécen érkezik, hanem hólapátot is hoznia kell, hogy kiáshassa a házakat, ahova a tojásokat kellene letennie.

kép: Pall Jokull Petursson YouTube

Az országban ugyanis erőteljes havazás van, míg a part mentén a széllel gyűlik meg a baja a lakosoknak. A 111 km/h-ás tomboló szél önmagában sem egy kellemes dolog, a part mentén azonban a felkorbácsolt hullámok miatt villámáradásokkal is számolni kell. Emellett a látási viszonyok gyakorlatilag zéróra csökkentek, így az esetleges mentési munkálatok kivitelezése is elképesztően nehéz feladat.

Eközben az ország belső részeiben havazás és hideg uralkodik. A főváros,Reykjavíkcsak 18 centi friss hóval néz szembe. Ez pedig eltörpül amellett, hogy számos más településen akár 1,5 méteres friss hó is esett. A lakosok kénytelenek kiásni magukat otthonaikból, ha boltba igyekeznek.

kép: youtube.com

A szélsőséges időjárás hatására a szállítmányozás is bizonytalanná vált. A havazás miatt ugyanis nem csak utakat, hanem egész településeket is kénytelenek voltak lezárni, mivel azokhoz eljutni életveszélyes.

kép: mbl.is /Sigmundur Sigurgeirsson

lead kép: Powderhounds twitter