Június 24. Hétfő, Iván

Kaliforniában 1,8 méternyi hóval kell számolni a napokban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kaliforniával kapcsolatban a legtöbbször a napsütés, a meleg ugrik be az embereknek, még csak véletlenül sem a hó. Pedig itt is szokott havazni, méghozzá nem is keveset, főleg a Sierra Nevada régiójában. Most éppen 1.8 méternyi friss havat várnak.

kép: Heidi twitter

Ez meglepő lehet így, március derekán, de az még meglepőbb, hogy a tetemes mennyiségű hó ellenére a megszokott éves mennyiségnek csupán a felével lehetett számolni most. A tengerparti sávban sem jobb a helyzet. Itt ugyan nem hó, hanem eső zuhog, abból is 50 mm esett kedd reggelig,melyszórványos áradásokat is okozott.

kép: Heidi twitter

Mindezek ellenére Kalifornia területének 48% aszályos régiónak számít, és ez a szám sajnos csak romlani fog. Kalifornia esetében is számolni lehet azzal, hogy a csapadékmegoszlás eltolódik, és ha esik, akkor rengeteg vízzel és hóval kell számolni, egyébként viszont akár hónapokig semmivel.

kép: saunie twitter

A mostani hóvihar áramszüneteket és közlekedési fennakadásokat is okozott. Sok helyen utakat kellett teljesen lezárni, mert a látótávolság nulla volt. A havat azonban nem csak a magas hegyekben lehetett várni, a hatóságok figyelmeztetést adtak ki, mivel az emlegetett 1,8 méternyi fehér lepelre már 915 méter felett lehet számítani.

kép: saunie twitter

lead kép: Crystal Egger twitter