2021. október 17. vasárnap
Hedvig

Időjárási rekordok a világban

2018. szeptember 19., 15:09
Időjárási rekordok a világban

Meteorológiai szélsőségekről szóló cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amiben a világ időjárási rekordjairól olvashatsz. Az előző cikkekben is voltak jócskán meglepő adatok, hát még a most következőben!

Ahogy eddig is, kezdjük a hőmérsékleti adatokkal! A valaha mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletbe Magyarországon élő emberként még belegondolni is nehéz. Az abszolút minimumot Vosztok állomáson, az Antarktiszon mérték 1983. júliusában (!), mégpedig -89,2 fokot. Az abszolút maximum pedig Kalifornia állam Furnace Creek nevű helyén volt jó régen, 1913. júliusában: 56.7 fok! A rossz klíma miatt egyébként nagyon kevesen lakják ezt a helyet, a 2010-es népszámlálás szerint mindössze 24-en.

A magyarországi csúcs ennél majdnem 15 fokkal volt "hidegebb", és már az is komoly egészségügyi problémákat, és sok rosszullétet okozott. A legmagasabb felszíni hőmérsékletet is ezen a környéken mérték, mégpedig 59 évvel később: 93,9 fokot.

A hőmérsékleti értékeknél szót kell ejtenünk a hőingásról is, ez a téma is sok meglepő adatot tartogat. A legnagyobb hőingás Verhojanszkban, Oroszországban volt (a hőingás az abszolút maximum és az abszolút minimum hőmérséklet különbsége): 106,4 fok. A legnagyobb hőmérséklet emelkedés Dél-Dakotában volt 1943 első hónapjában, 2 perc alatt 27,2 fok! A legnagyobb hőmérsékletesés is ugyanekkor, ugyanitt volt. 27 perc alatt 33,3 fokot hűlt a levegő. Ez az igen extrém változás már az épületekben is kárt tett, pl. az ablaküvegek megrepedtek a nagy hőingástól.

A leghosszabb forró időszak Nyugat-Ausztráliában, Marble Barban volt 1923-ban, amikor 161 egymást követő napon volt a hőmérsékleti maximum 37,8 fok felett.

Most lássuk a csapadékadatokat! Hihetetlennek hangzik, de a leghosszabb csapadék nélküli időszak nem hónapokban vagy években, hanem évtizedekben mérhető. Szudánban, Vádi Haifa területén 19 éven keresztül nem hullott csapadék! A második helyen egy chilei kisváros, San Marcos de Arica áll 14 évvel.

Az egy hónapban leesett legtöbb hó 991 cm volt Kalifornia állam Tamarack városában, 1911-ben.

A legnagyobb méretű hópehely a szóbeszéd szerint 38 cm volt (USA), de az adat hitelessége erősen megkérdőjelezhető (nem meteorológiával foglalkozó újság, weblap, stb. küldte be). Így ez nem hivatalos rekordként, inkább érdekességként került a cikkbe. Mivel a hópelyhek átlagos mérete néhány cm, így ha ebből csak 15 cm volt igaz, már az is figyelemre méltó.

A leghosszabb ideig látható szivárvány kisebb megszakításokkal 6 órán keresztül tündöklött az égbolton Yorkshire-ben, 19 évvel ezelőtt. Ez azért is különleges, mert a szivárvány általában csak néhány 10 percig látható (ennek oka, hogy a kialakulásához szükséges feltételek együttese általában rövid ideig áll fenn).

A legerősebb széllökést egy oklahomai tornádó tölcsérében mérték, de ez csak megközelítő adat: 484 km/h, ettől +/- 32 km/h-ás eltérés lehetséges. A lökés 3 másodpercig tartott.

A legtöbb zivataros nap Indonéziában, Bogoron volt 1920-ban, amikor az év csaknem összes napján, 322 napon volt zivatartevékenység (hazánkban az éves átlag 28-33 nap*).

Az arizonai Yumában a lehetséges 4456 napos órából 4055 valósult meg, és ezzel az éves átlagos legtöbb napos óra rekordját a mai napig ez a város tartja.

Ezen időjárási szélsőségek megélése számunkra szinte elképzelhetetlen. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy különböző éghajlati körülmények közt élünk, és más számunkra a megszokott, és az elviselhető. Természetesen ezek kiugró adatok, és biztosan próbára tették az ott élő emberek szervezetét, környezetét.

Az adatok forrása: www.met.hu

Lead kép: Gian Alonso

*1961-1990-es időszak adatai alapján

Ezek is érdekelhetnek