Május 25. Szombat, Orbán

Kapott esőt Új-Dél-Wales állam is, de a jó mellett gondokat is okoz

null

A klímakatasztrófa hatásait Ausztrália már erősen érzi. Nem is kifejezetten a bozóttüzekről van szó, melyek hatalmas területet perzseltek fel, mert bár intenzívebbek voltak, mint a megszokott, a tűz Ausztrália életének része. Azonban a lángokat megelőző szárazság, majd a tüzeket követő heves esőzések azokat a szélsőséges időjárási anomáliákat tárják fel, melyek csak rosszabbak lesznek ennél.

kép: bbc.com

Végre Új-Dél-Wales állam is fellélegezhet egy kicsit, hiszen megérkezett a segítség. Igaz, ez a segítség durva szélviharral, és a februárban megszokott csapadékmennyiség háromszorosával érkezett, de ez most az embereket kevésbé zavarta. Hiszen az esőnek hála az állam területén lévő 47 lángoló terület közül 30-at kioltott, köztükolyanokatis, melyek hivatalosan is túlságosan nagyok voltak ahhoz, hogy emberi erővel el lehessen oltani őket.

kép: edition.cnn.com

A tűz tehát ment, de a helyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy azért nagyon senki ne lélegezzen fel. A nagy mennyiségű csapadék alapvetően is okoz gondokat, ez pedig fokozottan igaz az olyan területeken, melyeket a tűz előtte felperzselt. Itt ugyanis sokkal kevésbé képes feltartóztatni az áradatot a növényzet, vagyis a kialakuló villámárvizek komoly kihívás elé fogják állítani a tűzoltásban egyébként is kimerültszakembereket.

kép:bbc.com

Csak Sydney-ben 200 embert kellett kimenteni a víz fogságából, és az alacsonyabban fekvő területeken ezreket szólítottak fel arra, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására is. A part menti házakat az óceán fenyegeti, mivel erőteljes, több, mint 5 méter magas hullámzással is számolni kell.

kép: ksltv.com

lead kép: thenewdaily.com.au