Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Még az eső is kevés a tűz ellen Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Több, mint 100 tűzfészek, melyek közül 36 még mindigellenőrizetlenülterjed. 2136 leégett otthon, 28 halálos emberi áldozat. A természeti kár borzalmas. Több, mint 90 000 négyzetkilométernyi leégett terület, több, mint 1 milliárd elpusztult állat. Ez a mérlege az Ausztrál bozóttüzeknek, és még mindig nincs vége.

kép: thefader.com

Két ciklon is elérte a kontinens partjait, és heves esőzéseket zúdít az ausztrálok nyakába, amiért nem lehetnek elég hálásak. A helyi tűzoltóság vezetői szerint, ha minden úgy alakul, ahogyan azt a meteorológusok jósolták, akkor az egyszerre lesz minden idők legszebb születésnapja, névnapja, hálaadása és karácsonya.

Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy dacára a heves esőzéseknek, ez is kevés lesz ahhoz, hogy teljesen eloltsa a lángoló növényzetet. Ennek oka egyszerűen a túl hosszú aszály. A növényzet annyira ki van száradva, hogy egyetlen heves eső nem segít abban, hogy a tűz ne lobbanhasson lángra újra. A fák és az aljnövényzet kívülről ugyan nedvesek lesznek, de a száradás után újfent lángolhatnak.

kép: nbcnews.com

A mostani bozóttüzek elképesztő intenzitása sajnos a közeljövőben nem lesz ritkaság. A klímakatasztrófával a száraz időszakok elnyúlása hasonló helyzeteket idézhet elő, és az vízhiány is egyre jellemzőbb lesz a területen. Egy ilyen bozóttűz után a regenerálódás bár hosszú, de csodálatosan gazdag vegetáció nő újra. De csak abban az esetben, ha erre van elég ideje, és sajnos az állatállomány regenerálódása messze nem ilyen gyors. Ausztrália pedig számos olyan lénnyel büszkélkedhet, melyek sehol máshol nem találhatóak meg, vagyis a bozóttüzek pótolhatatlan károkat okoznak az egész bolygónak.

lead kép: voanews.com