Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Liftben lelte halálát két ember az áradás miatt Tel Avivban

null

Nemvoltéppen jó az évkezdés TelAvivban. A városban ugyanis egy erőteljes esőzés komoly áradást okozott, amiben 4 ember veszítette életét. Ketten az autójukban lelték a halálukat, miután a víz elsodorta azokat, egy férfi és egy nő pedig egy alagsori liftben rekedt, melynek ajtaja az áramszünet miatt bezárult, és elöntötte a víz.

kép: כבאות והצלה לישראל Twitter

A gondot az okozta, hogy 2 óra leforgása alatt 74 mm eső esett. Ez elsőre nem is tűnik soknak, csakhogy a város egyáltalán nem ekkora mennyiségre van berendezkedve, hiszen ez a teljes éves csapadékmennyiség 20%-át jelenti.

kép: כבאות והצלה לישראל Twitter

kép: i24news.tv

Szakértők elmondták, hogy a jelentős áradás oka, hogy a város terjeszkedik, és az épített környezet vízelnyelő képessége értelemszerűenmessze elmarad az erdőségekétől, melyeket kivágtak azőjházak építése érdekében.Mindehhezhozzátartozik az is, hogy Izraelben nincsenek különösebb városépítési szabályok, ennek megfelelően TelAvivvízelvezető rendszere is elavult, ráadásul sokkal kisebb városhoz tervezték.

kép: watchers.news

A víz jelentős anyagi károkat is okozott, illetve rávilágított arra, hogy a vízelvezető rendszer felújítását a klímakatasztrófa korában nem lehet tovább halogatni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy mennyiségű csapadék egyregyakoribbáválik ezen a területen is.

kép: timesofisrael.com

lead kép: watchers.news