Március 2. Szombat, Lujza

Közel 6 millió hektárt tarolt le a tűz Ausztráliában

Világidőjárás
2020. január 07. 08:00
null

2019 augusztusa óta lángokban áll a legkisebb kontinens, olyan pusztítást élve át ezáltal, amit csak kevesen láthattak. És az enyhülésre nem sok esély van, mert hiába érkezett meg a területre egy hidegfront, csapadékot nem, erős szeleket azonban hozott, amik csak rontottak a helyzeten.

23 000 négyzetkilométer

A becslések alapján jelenleg mintegy 5 900 000 hektár (23 000 négyzetkilométer) a veszteség, ennyit emésztett fel a tűz, illetve lángol rajta még most is. A veszteségek már akkor is hatalmasak, ha csak az elvesztett területeket nézzük, de itt még nincs vége. Ausztrália különleges vadvilága is komoly veszteségeket szenvedett. Eddig mintegy fél milliárd állat veszett oda a bozóttüzekben, a Queensland, Új-Dél-Wales és Viktória államokban. Az itteni koalapopuláció harmada is a tűz martalékává vált.

kép: watchers.news

A természetben okozott kár mellett 22 ember lelte halálát a lángok között, és ez a szám minden bizonnyal emelkedni fog még, hiszen jelenleg is 28 embert keresnek a hatóságok. Több, mint 2500 épület égett le, ezek közt 1400 magánház, deez aszám isemelkednifog még.

Dacára a tűzoltók kitartó munkájának, sajnos a tüzeket megfékezni nem sikerül, ahogyan a parancsnok fogalmaz, erre ma már esély sincsen. A legtöbb, amit tehetnek, hogy úgy ahogy igyekeznek kordában tartani a lángokat, illetve kitelepítik a városokat, melyek a tűz útjába kerülnek. A sokszor 100 km/h-ás szelek ugyanis olyan lángtengert eredményeznek, mely ellen a tűzoltótömlők sem képesek hatékonyan küzdeni.

kép: news.com.au

A lángok csak Ausztrália területén égnek a füst azonban már nem csak itt okoz gondokat. A bozóttüzek füstje ugyanis jelenleg mintegy 12 400 000 négyzetkilométeres területen terjedtek szét, ez pedig nagyobb, mint az USA, vagy Kanada, de még Kína területét is meghaladó méretű.

Hogy mi lesz most? Az Ausztrál emberek számára marad a kitelepítés és a várakozás. Várnak egy olyan frontra, mely a tomboló, közel 50°C-os nyárban csapadékot hoz, ami nem csak a szeleket élénkíti, mert azok a már csak parázsló területeket is újra lángra lobbantják, tovább fokozva az itt élő emberek és a természet veszteségeit.

lead kép: aljazeera.com

klímaállattűzemberAusztráliaélet