Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Az eső felmentőseregből megszállóvá lépett elő Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Queensland térsége az utóbbi hónapokban azért került a híroldalak elejére, mert olyan bozóttűz pusztított többek közt itt is, amilyet ritkán lehet csak látni. A megkönnyebbülést egy esőfelhőket szállító rendszer hozta el, mely visszaszorította a tomboló lángokat, reményt adva az állatoknak és a növényzetnek, hogy nem veszik oda minden.

kép: watchers.news

Csakhogy az eső nem állt el, mikor a tűz már visszahúzódott. Egy monszun rendszerragadtaqueenslanditérség felett, és nem igazán akar elmozdulni. A csapadékot azonban szorgalmasan önti a területre, széles körű áradásokat okozva.

kép: townsvillebulletin.com.au

A városokban több iskolát is kénytelenek voltak bezárni, a kisebb utakról pedig a főutakra és autópályákra korlátozódik a forgalom, mert itt nem mosott el mindent a víz. A Rita-szigeten egyetlen nap alatt 529 mm eső hullott le, mely három hónap teljes csapadékmennyiségének felel meg.

kép: Dale Last twitter

Mindezekkel együtt a helyi hatóságok szerint a helyzet se nem szokatlan, se nem kezelhetetlen. Elmondásuk szerint a tavalyi év hasonló időszakában jelentkező esőzésekben még csak szünet sem volt, most legalább van egy – egy nap, mikor éppen nem esik.

kép: watchers.news

Ez persze nem jelenti azt, hogy az áradások ne okoznának komoly károkat, vagy ne kellene újra kitelepítésekkel számolni.Ausztráliaszámára 2019 vége és 2020 eleje nem volt éppen szerencsés időszak, nem is csoda, ha egyre komolyabban veszik a klímakatasztrófa megállítását célzó lépéseket, és a szénpolitikájukat is megváltoztatják.

lead kép: voanews.com