Május 27. Hétfő, Hella

1 milliárdnál is több állat veszhetett oda a tűzvészben Ausztráliában

null

Az ausztráliai bozóttüzeket elnézve az embert kirázza a hideg. A lángok felkúsznak a házakra, a kertben a fák is égnek, és a füst átkel az óceánon is. De az iszonyat inkább a számokban rejtőzik: becslések szerint mintegy 1 milliárd állatpusztulhatottel eddig a tűzvészben.

Pótolhatatlan veszteségek

Ausztrália állatvilága egészen különleges. Sok olyan fajjal találkozhatunk itt, amit sehol máshol nem lehet fellelni a Földön, vagyis az itt elszenvedett veszteségek pótolhatatlanok. Nem csak a koalákról van szó, hanem az olyan különleges lényekről is, mint a repülő rókák, vagy a kenguruk, de a világon egyedül itt élnek vadon tevék is.

kép: bbc.com

A pontos adatokat nehéz lenne megmondani, hiszen egyrészt sok területre egyel őre lehetetlen bejutni.. Vagyis marada statisztika és a matematika, mely alapján kijött ez a borzalmasan magas szám. Persze ezzel nem mindenki ért egyet, de ha csak a fele is igaz, már az is hatalmas veszteségeket jelent.

Ez nem minden

Azállatállományveszteségeit nem írja le pontosan az egy milliárdos adat sem. Ebbe ugyanis “csak” az emlősök, madarak és a hüllők szerepelnek, nem számol a rovarokkal, kétéltűekkel és sok más csoporttal sem. Mindemellett a növényzetben esett károkat is szinte lehetetlen számszerűsíteni, hiszen az állatok mellett a növénytakaró is igen különleges összetételű a legkisebb kontinensen.

kép: news.com.au

Sokan szeretnének segíteni valahogy Ausztrália vadvilágán. Erre nyilván az adományozás a legjobb módszer, amihez több szervezet is rendelkezésre áll.

  • A WWF-en keresztüladományozhatunka koalák megmentésére, illetve az további veszteségek megfékezésére is.
  • A WIRES WildlifeRescue, Ausztrália legnagyobb vadon élő állatokat mentő szervezetefacebook adomány gyűjtőoldalon várja a támogatásokat.
  • AzÚj-Dél-Wales RSPCAa veszélyeztetett területekről próbálja evakuálni az állatokat, adományokat pedig ők is fogadnak.

Ez csupán három azokból a szervezetekből, melyek az ausztrál vadállomány helyzetén igyekeznek javítani a bozóttüzek árnyékában. Némi keresgéléssel más, kiemelt szervezetekkel is lehet találkozni,akár azIrwinecsalád(SteveIrwine híres vadszakértő családja) által működtetett vadkórház is fogad felajánlásokat.

lead kép: mothership.sg