Június 16. Vasárnap, Jusztin

Jön a függőleges napelemek kora

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes rendszereknek egyik nagy hátránya, hogy jelentősen függenek az időjárástól. A tudatos élet azonban nem csakaztjelenti, hogy az ember helyi termelőktől vásárol élelmiszereket, hanem azt is, hogy a napelemek elhelyezését isvégiggondolja.

Hova?

Most természetesen nem a házak tetején lévő rendszerekről van szó, hanem olyanokról, melyek ipari mennyiségben termelik az energiát.

kép: axpo.com

Sajnos a környezetükben fellelhető napenergia kinyerő egységek ki vannak téve az időjárás játékának. Nem csak a borult égről van szó, mivel az kikerülhetetlen. A köd azonban jellemző probléma, és bizony visszaveti a termelést. A tél is gondot okoz, hiszen ilyenkor a kapacitás lecsökken. A nyár pedig a magas hőmérséklet miatt problémás, hiszen a melegben a napelemek hatásfoka sajnos alacsonyabb.

Mi lehet a megoldás?

AzAxpoegy igen elmés megoldással él. A cég Svájc egyik igen magasan fekvő gátjára tervez napelemeket telepíteni. Amuttsee-i gátra tervezett erőmű 2 MW kapacitással rendelkezne, és különlegessége, hogy függőlegesen kerül kialakításra. A panelek dőlésszöge 51 fokos az alsó és 77 fokos a felső részen.

kép: axpo.com

Hogy miért éppen egy 2400 méter feletti területet szemelt ki a cég? Azért, mert a gát déli tájolású, ami nagyon kedvező. Ilyen magasságban nemigen van köd, vagyis ezt is ki lehet pipálni. A hó sokszorozza a beérkező fényt, ráadásul hideg van, így a panelek hatásfoka is jobb. Mindezeket szem előtt tartva a cég azzal számol, hogy az egyébként rossznak számító téli időszakban az ő rendszerük a teljesítményének felét adja, vagyis szinte állandó teljesítményt lehet vele elérni.

Ez persze nem csak azAxpo-naktűnt fel, a magas területeken elhelyezett napelemek száma is egyre nő, mivel megbízhatóan termelik az energiát. Arra is vannak kezdeményezések, hogy minden felmerülő problémát kiiktatva egyenesen az őrbe telepítsenek paneleket, ebben az esetben azonban az energia Földre juttatását kell valahogyan megoldani. Ez azonban egyelőre még nem sikerült a tudósoknak, vagyis a földi adottságokhoz kell a lehető legtökéletesebben alkalmazkodni.

lead kép: axpo.com