Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ausztrália rekordmagas hőmérsékletű, pokoli nyárral néz szembe

Világidőjárás
2019. december 03. 12:00
null

Afrika fulladozik az IOD hatás miatt, azonban Ausztrália sem járt jobban. A legkisebb kontinensen éppen beköszönt a nyár, és az előrejelzések alapján forró időjárással kecsegtet.

kép: bbc.com

Az IOD hatás, vagyis az indiai-óceánidipolleegyszerűsítve egy olyan jelenség, mely akkor jön létre, mikor az óceán nyugati része lényegesen melegebb, mint a keleti. Ilyenkor az afrikai-indiai régió jelentős mennyiségű csapadékot kap a nyakába, míg Ausztrália komoly szárazsággal kénytelen szembenézni.

kép: theconversation.com

Most is erre kell készülni, mivel az előrejelzések alapján a melegrekordok is sorra fognak megdőlniaz ország legnagyobb részén. Már tavaly is több, mint 2°C-kal volt melegebb az átlag, mint lenni szokott, ez pedig tovább fog fokozódni.

Jelenleg is mintegy 1 millió hektáron ég a bozót, és sajnos esélyt sem látnak a szakemberek jelentősebb csapadékra. Az aszály és a rekkenő hőség pedig már az előző nyáron is hatalmas gondokat okozott, többek közt a hatalmas repülő kutyák egy fajának tömeges pusztulását is okozta.

kép: abc.net.au

Azaszálypersze az ivóvíz hiányát is magával hozza. Sydney-ben már most is vízkorlátozás van érvényben, mivel a város víztározói rekordalacsony szinten vannak. A helyzet pedig csak romlani fog.

kép: producer.com

lead kép: abc.net.au

esőmelegaszályAusztrálianyárIOD