Április 27. Szombat, Zita

40°C-os különbség észak és dél között

Világidőjárás
2019. december 10. 12:00
null

Volt már szó róla, hogy az USA területén most nem éppen kelelem az időjárás. A sarkvidéki levegő betörésének, vagyis apolarvortexérkezésének bizony az a következménye, hogy a nagy tavak környékén, az északi államokban a -30°C sem ritka vendég.

kép: bbc.com

Emellett persze ott van Florida, vagy Kalifornia, ahol a Nap tombol, a meleg állandó, sőt, most már sokszor elviselhetetlen is. Így pedig jelentkezhetnek olyan anomáliák, mint az, hogy Kalifornia egyes részei lángokban állnak, míg máshol hull a hó.

kép: usnews.com

December 10-re azonban a meteorológiai szakemberek egy egészen különleges jelenséget jeleznek előre. A sarkvidéki levegő betörésének és a déli államokban uralkodó melegnek köszönhetően erőteljes hőmérsékletkülönbség alakul ki. Ez az USA északi és déli területei közt 40°C-os különbséget eredményez.

kép: dailymail.co.uk

A dolognak azért megvan a gazdasági előnye is, amit a légitársaságok ki is használnak majd. Az ilyen anomáliák ugyanis igen erőteljes, több, mint 350 km/h-ás áramlást eredményez, mely a kelet felé tartó járatok némelyikén remekül kihasználható.

kép: umaine.edu

lead kép: shutterstock

északdélhőmérséklet