Június 24. Hétfő, Iván

280 halálos áldozata van az IOD hatásnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kelet – Afrika, és vele együtt mindannyian kénytelenek voltunk megtanulni, mi is az az IOD hatás. Az indiai óceánidipolkövetkezménye egy olyan eltolódás, mely az afrikai területekre döbbenetesen sok csapadékot hoz, míg másik végletként India és Ausztrália egyes részei megtapasztalhatják mi is az az aszály, méghozzá a szó legkeményebb értelmében.

kép: theconversation.com

Hogy a jelenség mennyire nem viccel, azt talán a legjobban Dzsibuti helyzete példázza. A városra egyetlen nap alatt zúdult nagyjából két évnyi csapadék, mely heves áradásokat és földcsuszamlásokat eredményezett. De nem csak Dzsibuti van ilyen helyzetben. Kenya, Tanzánia és Uganda is hasonló gondokkal küzd, több más területtel együtt.

kép: sggpnews.org.vn

Az idei IOD hatás kiemelten erős, sajnos ennek olyan következményei is vannak,melyektragikusak. Mintegy 2.8 millió embert károsított a víz kisebb vagy nagyobb mértékben. Közülük sokaknak el kellett hagyniuk az otthonukat, és vissza sem tudnak térni oda. Az említett területeken nem csak az áradások, hanem az esőzések miatt kialakuló földcsuszamlások is hatalmas gondokat okoznak.

kép: crfimmadagascar.org

A károsultak mellett a halottak száma is igen magas. Az elmúlt néhány hónapban az esőzésekkel összefüggő eseményekben 280 ember halt meg. De ez a szám még jelentősen emelkedhet. Egyrészt azért, mert decemberben és januárban isfolytatódnakmég az esőzések, ráadásul hevesebbek is lehetnek, mint eddig. Másrészt azért, mert az afrikai országokban újra felütheti fejét a kolera, mely a vízben tenyésző kórokozó, és az áradásokkal érkező szenny bizony a kockázatot erősen megnöveli.

kép: citizentv.co.ke

lead kép: sciencemag.org