Május 22. Szerda, Júlia, Rita

100 éve nem látott aszály éhezést hoz magával 700 000 ember számára

null

Namíbiában az aszály olyan mérteket öltött, melymellettmár nem lehet csak egy legyintéssel lemenni. A 100 éve nem látott szárazság az éhezés szélére sodorta az ország lakosságának harmadát.

kép: sabcnews.com

A víztározók szintje nem éri el a 20%-ot sem, ami drasztikusan alacsony vízállást jelent. Ez magával hozza azt is, hogy a vízfogyasztást kénytelenek visszafogni, mely az öntözéses mezőgazdaságot is érinti.

kép: southerntimesafrica.com

Az országban a helyzet javítása érdekében a nemzeti parkok állatállományából már 1000 példányt értékesítettek, de ez sem hoz tartós eredményt. Az ország szarvasmarha állományát is jelentősen meg kellett gyéríteni. Egyrészt az élelem miatt, másrészt azért, hogy csökkentsék a legeltetés és az itatás jelentetteterheket.

kép: afrik21.africa

Előreláthatóan azonban ez sem lesz elég, így az illetékes hatóságok számolnak azzal is, hogy a vadállomány ritkítására is szükség lehet. A szomszédos államokban, Zambiában ésZimbawebena Zambézin lévő Kariba gát vízszint csökkenése már áramszüneteket is okoz, illetve ezeken a területeken már bevezették a vízkorlátozásokat is az aszály hatásainak túléléséhez. Namíbia számára sem igazán kínálkozik más megoldás, hiszen jelenleg mintegy 700 000 ember éhezik az országban.

kép: moroccoworldnews.com

lead kép: aljazeera.com