Május 25. Szombat, Orbán

Velence több, mint 85%-kát elöntötte a tenger

null

Velencevonzerejeabban rejlik, mely a várost fenyegető legnagyobb veszélyt is adja: vízre épült. Ennek megfelelően jelentős hatással van rá az, ha a víz szintje megemelkedik. Ez viszonylag sűrűn megtörténik, ám nem okoz nagyobb gondokat. Most azonban az utóbbi 50 év legrosszabb árvizével kell szembenéznie a város lakóinak, és a turistáknak is.

kép: Helen Kennedy Twitter

Az élet nem állhat meg, rámpákon közlekednek a turisták, hiszen Velence történetének második legmagasabb vízállásával néz szembe. Az áradásoka több tényezőegyüttállása.

kép: kép: Helen Kennedy Twitter

Komoly gondot jelent az alacsony légnyomás, és a vele jelentkező viharos szelek, valamint a jelentős mennyiségű csapadék. Ehhez pedig jön a telihold, mely növeli az árapály tevékenységet. Ezek együtt eredményezik azt, hogy a város több, mint 85%-kavíz alatt van.

kép: slate.com

Két halálos áldozata is van az áradásnak. Egy ember holtan találtak, egyelőre tisztázatlanok a halál körülményei. Egy másik embert áramütés ért, mikor a házából akarta kiszivattyúzni a vizet.

kép: kép: Helen Kennedy Twitter

Bár a telihold jelentette gond csillapodik, a vihar a szakemberek szerint továbbra is megmarad, vagyis a helyzet jelentősen nem fog javulni a következő napokban. A polgármester elmondta, hogy a becslések alapján nagyjából 100 millió euró. A helyzetre való tekintettel a városban katasztrófa állapotot hirdettek.

kép: slate.com

lead kép: news.yahoo.com