Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Matmo Indiában tombol, már 13 halálos áldozata van

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Valahogy az ember hajlamos azt hinni, hogy valami minél magasabb fokon áll egy erősségi skálán, annál biztosabb, hogy rosszabb helyzetet teremt, mint az alatta elhelyezkedők. Pedig ez nem feltétlenül igaz, amire tökéletes példa lehetBulbul.

kép: AFP news agency twitter

AMatmonéven is emlegetett ciklon ugyanis Vietnám után Bangladesbe, Indiába is megérkezett, méghozzá nem isakárhogyan.

kép: AFP news agency twitter

BárBulbulnem hurrikán, nem tájfun, mégis, az alacsony indiai partokon pusztítást pusztításra halmozott. Landolásakor 120 km/h-ás tartós szeleket hozott, és jelentős mennyiségű csapadékot is. Fákat és villanyoszlopokat csavart ki a helyéről, és az előzetes felmérések alapján mintegy 60 000 házat tett tönkre.

kép: Odisha Rural twitter

Sajnos már 13 halálos áldozata is van a trópusi ciklonnak, és landolása után mintegy 2 millió ember volt kénytelen viharmenhelyeken, templomokban, mecsetekben tölteni az éjszakát a kitelepítések, evakuálások miatt. Ezekre azonban szükség is volt, mivelBulbulnem viccelt, többek közt az infrastruktúrára is jelentős csapást mért, káoszt hagyva maga után.

A kitelepítésekkel az emberéleteket meg lehetett menteni, az állatokat és a növényeket azonban nem, volt olyan falu, ahol minden ház és minden haszonállat megsemmisült. A mezőgazdasági károk is döbbenetesek, nagyjából 500 000 hektáron pusztult el a termény, ez pedig a körzetben lévőhaszonnövéynek40%-át jelenti.

kép: UNICEF Twitter

A károk felmérése továbbra is zajlik, ám ennél is fontosabb a kármentés, mivel az okozott gond messzire nyúlik. Az állatok és a termés pusztulása ugyanis komoly élelmezési gondokat is okozhat a területen.

lead kép: thedailystar.net