2022. december 8. csütörtök
Mária

India lassan belefullad az IOD hatásba

2019. október 1., 16:00
India lassan belefullad az IOD hatásba

Az IOD hatással küszködik India. A csapadék mennyisége döbbenetesen nagy, a megszokotthoz képest 1700%-os emelkedést mutat Uttar Pradesh területén - írja a watchers.news. A hatalmas mennyiségű eső áradásokat okoz, és nem csak ebben az államban. 

kép: thehindu.com

A monszun nem újdonság Indiában, ám ennyire sok esőt nem szokott hozni. Az ország területén most is rengeteg az áradás, és csak Uttar Pradesh területén 80 feletti a halálos áldozatok száma. 

kép: aljazeera.com

Az anyagi kár ezekben az esetekben mindig jelentős, ám pontos összegeket egyelőre nem lehet tudni. Az állami intézmények, iskolák és hivatalok szinte mind bezártak, többnyire azért, mert elöntötte őket a víz. 

kép: sott.net

A csapadék eloszlása azonban nem egyenletes, vagyis India területén nem mindenhol hoz ekkora mennyiségű vizet a monszun. Az IOD - bár az idei évben minden eddigi rekordot megdönt, az egész országra vetítve mégsem képes rekordot generálni az átlagos csapadékmennyiség tekintetében. 

kép: bbc.com

Az a mérlegnek is két oldala van, és ha Indiában a rettenetesen sok eső okoz gondot, akkor Afrika egyes területein számítani lehet a soha nem látott mértékű szárazságokra is. Ez pedig az egész világnak rossz, hiszen az emberek - milliós nagyságrendben - kénytelenek lesznek máshol otthont keresni maguknak a kiszáradt régiók helyett. 

kép: guardian.ge

lead kép: firstpost.com

Ezek is érdekelhetnek