Február 22. Csütörtök, Gerzson

Kaliforniában a tomboló tűzvész miatt extrém vörös zászlós figyelmeztetést adtak ki

Világidőjárás
2019. november 01. 12:00
null

Elérkezett azidő, hogy SanBernandinoésVenturamegyékre Kaliforniában kiadják a szélsőséges, vagyisextrémvörös zászlós figyelmeztetést. Kalifornia történetében ez most először fordult elő.

kép:newsweek.com

A helyzet nem rózsás, hiszen jelenleg is 43 megyében vanérvénybenvörös zászlós figyelmeztetés, és a kormányzó állami szintű vészhelyzetet hirdetett október 27-én. Az extrém fokozatú figyelmeztetést nem is igazán maga a tűz, hanem másidőjárásikörülmények indokolták.

kép:abcnews.go.com

Jelenleg is fúj a szélKaliforniapartjainál, ami nem szokatlan. Az évnek ebben a szakaszában a SantaAnaviharaivalkellmegbirkózni, azonban most a száraz, alacsony relatív páratartalommal rendelkező szelek igencsak erősek. A szakemberek 120 km/órás széllökéseket is regisztráltak.

Emellett a helyiek által csakDiabloszelekként emlegetett jelenség is ront ahelyzeten, a maga 130 km/órás széllökéseivel, amik olyan sebességet adnak a futótűznek, amivel csak nagyon nehezen lehet felvenni a versenyt.

kép:abcnews.go.com

Az állam területén jelenleg mintegy 5000 ember, 600 tűzoltó, 27 helikopter és 67 buldózer küzd a tűz ellen. 180 000embertkellett kényszerítetten kitelepíteni, és jelenleg is mintegy 1 millió lakos kénytelen nélkülözni az áramszolgáltatást, mivel a helyi energiaszolgáltató szünetelteti azt, nehogy a megrongálódott vezetékek újabbtüzeketcsiholjanak.

kép:ksro.com

a szelekkülönösenrossz hatással vannak aGettytúszfészekre, mely Los Angeles egyik legdrágább negyedének szélén lobbant fel, és amelyet a lakott területek felé sodor a szél. Erről a területről volt kénytelen elmenekülni Arnold Schwarzeneggerkorábbi kormányzó is.

kép:eu.usatoday.com

lead kép:washingtonpost.com

tűzUSAemberhaláléletKalifornia