Május 25. Szombat, Orbán

Velence víz alatt

null

Olaszország az utóbbi időben nem éppen a legkellemesebb hely. Rengeteg az áradás, sőt, nemrégiben egy tornádó is pusztított. Az egyik legkedveltebb várost, Velencét is elérte az időjárási krízis, ami nem csak a helyieket, hanem a turistákat is érintette.

Ömlik a víz

Velence az egyik legkedveltebb úticél, ha valaki Olaszországba utazik. Gyönyörű kis utcácskái, és egyedi hangulata mindenképpen megér egy napot. Velence jórészt cölöpökre épült, a vízen áll, ez adja különlegességét és sérülékenységét is. Hiszen a klímaváltozás megemeli a tengerek vízszintjét is, és ez nem csak az alacsonyan fekvő szigetek lakóit érinti érzékenyen, hanem például Velence lakosait is.

kép:severe-weather.eu

A kisebb áradások mondhatni rendszeresek, nem is nagyon lepnek meg senkit. A tereken és az utcákon sokszor áll a víz, hiszen egy nagyobb szélviharban a felkorbácsolt hullámok bizony benyomják a vizet a sétáló emberek közé is. Erre a helyiek is fel vannak készülve, így sokszor lehet látni a boltok ajtaján, hogy azok fém, vagy fa lapokkal vannak megerősítve, hogy a víz ne jusson a bolt belsejébe.

Most más a helyzet

Az erős szélnek köszönhetően most azonban más a helyzet Velencében. Az áradás most kifejezetten nagy, olyannyira, hogy a város háromnegyede került víz alá. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a vízszint 156 cm-rel emelkedett meg, ami sajnos azt eredményezi, hogy a Szent Márk Téren az emberek csípőig merülnek a vízbe.

kép:severe-weather.eu

Ez ellen már a boltosokat sem védi a felszerelt fémlap, így a legtöbben szivattyúkkal próbálnak javítani a helyzeten, többnyire eredménytelenül. A turisták egy része a csomagjaival próbál valahogy kikecmeregni a víz alól, míg a magasabb területeken, ahol a víz „csak” lábszárközépig ér, még az éttermek is üzemelnek. Elvégre a város a vízre épült, csak nem ijednek meg egy kis víztől a lábuk alatt.

lead kép:theguardian.com