Május 25. Szombat, Orbán

Elektromos buszokkal lehet bejárni a fővárosba az agglomerációból

null

A Buda környéki települések számára hatalmas kihívást jelent az ingázó emberek okozta forgalmi akadály. Elképesztő dugók alakulnak ki azért, mert nagyon sokan költöznek ki a fővárosból a csendes, erdős részekre, ám onnan minden nap bejárnak a munkahelyükre, méghozzá többnyire autóval.

Már az is nagy könnyebbség lenne, ha többen ülnének buszra. Ez ugyan még nem okozná azt, hogy jelentősen gyorsabban lehetne bejutni a városba, de azt mindenképpen, hogy a környezetet kímélnék. Erre most sikerült rátenni egy lapáttal, mivel az itteni agglomeráció kék buszos közlekedésében kizárólag alternatív hajtású járművek vesznek részt.

Már most is 75 sűrített földgázzal üzemelő jármű teljesít szolgálatot, most pedig újabb 30, így összesen már 40 elektromos busszal is gazdagodik a régió. Persze érthető, hogy a környezetbarát alternatíva nem olyan vonzó, ha továbbra is órákat kell tölteni a dugóban.

Ezen is lehet azonban változtatni egy keveset a buszsáv létrehozásával, mely Budakeszi és Budaörs irányába is kialakításra kerül. Ez pedig már komoly időspórolást is eredményezhet. Szerencsére a fővárosban a tömegközlekedés viszonylag jól szervezett, bár igaz, nem a legmodernebb. Ugyanakkor az autó kiiktatásával hatalmas CO2 kibocsátás-megtakarítás érhető el, ez pedig nem csak a főváros, hanem az agglomeráció levegőjére is hatással van.

Hiszen az emberek éppen a jó levegő miatt jönnek el a városból, de a sok ember, illetve sokkal inkább a sok autó ezen jelentősen ront. Ezen javíthat a Pilis régió emeletes vonatainak számának növelése, illetve az is, hogy a Volánbusz szintén 100%-ban elektromos buszokkal igyekszik zöldíteni a közlekedést.

Sajnos tény, hogy az autózás, a kényelmünk nagyon sokat ront a klímahelyzeten. Nem csak azért, mert sokszor egyetlen ember ül egy autóban, hanem azért is, mert nagyon sok esetben öreg, szennyező járműveket vagyunk kénytelenek használni - akár még a tömegközlekedés esetében is. Ezen javítva azonban a levegő is tisztább lehet, és több ezer tonna CO2 kibocsátását is meg lehet spórolni.

képek és lead kép: shutterstock