Április 19. Péntek, Emma

Ha fűtési szezon, akkor szemétégetés...

Itthon
2021. október 11. 08:00
null

Mivel egy ideje már az esték hűvösek, így sokan már megkezdték a lakások temperálását. Most, hogy megérkezett a hidegebb őszi idő, a fűtés is megindult, és persze ez minden évben gondokat okoz. Sok esetben a kémény takarítása a kihívás, másoknál azonban sajnos pusztán a fűtés finanszírozása is gondot jelent.

A legtöbb település szociális alapon tud biztosítanitűzifát, de ez sok esetben nem elég, illetve van, akinek egyszerűen nem jut. Fűteni azonban kell, ilyenkor pedig nem sok lehetőség adódik, tüzelnek az emberek mindent, ami a kezükbe kerül.

Hazánkban a szemét égetése törvényileg tiltott, ez nem is újdonság. A textilek, műanyagok és más hulladékok jó esetben el is kerülik a kályhát, de sokan nem tudják, hogy aparketta, a bútorlap, sőt, sajnos sokszor a hulladékfa is szemétnek számít, vagyis nem lehet eltüzelni.

A kályhába kezeletlen fa, illetve papírhulladék kerülhet, más nem – vagyis csak a hivatalos tüzelőanyagok. Ezt a szabályt pedig nem csak azért érdemes betartani, mert komoly bírság lehet a vége.

A hulladék égetése során nagyon sok mérgező anyag szabadul fel, mely károsítja a tüdőt, a veséket, a májat, és hozzájárul számos rosszindulatú daganatos megbetegedés kialakulásához is. Ráadásul a korom és kátrány lerakódása is fokozódik a kéményben. Két heti “szeméttel” tüzelés annyi lerakódást hoz létre, mint ami normál esetben egy egész szezon alatt keletkezik. A lerakódás beszűkíti a kéményt, a füst visszaáramlásához vezethet. Ezen kívül a tüzelés során a lerakódás felizzik, és tüzet okozhat. Hazánkban minden ötödik lakástűz a kéményből indul ki, így, ha lehet, a hulladék égetését kerüljük el!

képek: Pixabay

lead kép: 5 Star Chimney

szeméthulladékfüsthidegfűtéskémény