Június 13. Csütörtök, Anett

Hiába siralmas, de már most fűteni kell, hát tegyük azt gazdaságosan!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem kifejezetten kegyes velünk az időjárás, hiszen hiába szeretnénk kiélvezni a nyár utolsó sugarait, sajnos a radiátorból áradó meleg arra figyelmeztet, hogy erről bizony lecsúsztunk. De augusztus végén fűteni finoman szólva is luxus, hiszen hol van még a tél, főleg annak vége.

Hogy egy kicsit tudjunk fogni a rezsin, és a fogunk se vacogjon, érdemes néhány praktikát betartani, esetleg kisebb beruházásokat is eszközölni, mert így a rezsi is szépen leapad, és a hőérzetünkkel sem lesz gond.

kép: hrv.co.nz

Öltözzünk fel

Nyilvánvaló, ha hideg van, jobban felöltözünk. De sokan hajlamosak arra is, hogy otthonukban olyan meleget teremtsenek, ami lehetővé teszi, hogy pólóban és akár rövidnadrágban legyenek otthon. Ez azonban se nem egészséges, se nem gazdaságos. A pulóver és a hosszúnadrág mellett a fűtést vissza lehet venni, amivel rengeteget lehet spórolni. Nem lesz hideg, 21°C körül azonban már tökéletesen érezzük magunkat, ha nem pólóban szaladgálunk.

Sokaknak a lába fázik, amitől a hőérzetük is jelentősen csökken. Ezen azonban egy vastag zoknimamusz rengeteget javít, és meglepően komfortosan érezzük magunkat tőle.

Ablakok

A nyílászárók cseréje hasznos, de húzós kiadás, és ha nincsen rá keret, akkor nem lehet mit tenni. De ha húz az ablak, akkor kilapátoljuk a pénzt rajta keresztül a semmibe, szóval tenni kell ellene. Az öntapadós szivacsos szalagokkal is nagyon sokat tehetünk a hideg ellen, de nagyanyáink módszere is beválik: kerüljön az ablak elé egy tömött zoknikígyó/párna/hosszú lábú plüssállat. Jó megoldás lehet a vastag függöny is, melyet közvetlenül a nyílászáró elé teszünk, vagyis nem arra a karnisra, mely pár centire eláll az ablaktól - ajtótól.

kép: sleepscore.com

Radiátor

Nyáron hajlamosak vagyunk úgy pakolászni, rendezni a bútorokat, hogy azok a radiátort is takarják. Ez azonban nem jó, mert így csökken a hatékonysága, többe kerül üzemeltetni a rendszert. Tegyük szabaddá a fűtőtestet, és pakoljunk le atetejérőlis, így lesz a hatásfoka ideális.

Kis beruházással hőtükör-fóliát is vehetünk, melyet a radiátor mögé kell ragasztani. Így az a hőmennyiség is a szobába áramlik, mely egyébként csak a radiátor mögötti falat melegítené.

lead kép: homelogic.co.uk