Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Kalifornia lángol, füstje pedig már hozzánk is megérkezett

Itthon
2021. augusztus 25. 14:00
null

Sajnos tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy jelenleg is a világ számos pontján dúlnak erdőtüzek. Ezek némelyike jelentős emberáldozatot követel, némelyik pedig “csak” elképesztően nagy területeket emészt fel.

kép: latimes.com

Július óta hatalmas erdőtüzekkel küszködnek Kaliforniában. Az állam területén, de az USA nagy részén is kivételes szárazság van. Ez Kaliforniában már a vízkészleteket és ezen keresztül a mezőgazdaságot is érinti, és persze táplálja az erdőtüzeket is.

kép: Noah Berger-AP Photo

Jelenleg is mintegy 20 000 tűzoltó harcol a több száz gócpont ellen, kevés sikerrel, mivel a növényzet is szélsőségesen száraz, alacsony a nedvességtartalma, így sajnos könnyen és hevesen ég. A tüzek pedig igen nagy mennyiségű füstöt is a légkörbe juttatnak, mely nem marad meg az USA felett.

Vasárnap, augusztus 22-én érkezett meg hazánk fölé az a füst, mely az amerikai erdőtüzekből származik. Ennek magas a szén-monoxid tartalma is, melyből nem sokat veszített az alatt a 8000 km-es út alatt, míg az öreg kontinensre ért.

kép: Julia Petrenko-Greenpeace

Itthon főleg a hajnali órákban lehetett jól látni a füstcsíkokat az égbolton, bár tény, hogy viszonylag nehéz megmondani, melyik füstöt is látjuk éppen. Hiszen a szibériai erdőtüzek füstje is megérkezett már hazánkba.

kép: Russian Emergencies Ministry Handout-EPA

lead kép: JUSTIN SULLIVAN, GETTY IMAGES

légkörSzibériatűzfüstEurópaKalifornia