Június 13. Csütörtök, Anett

Figyelem - jönnek a szarvasok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elérkezett augusztus vége, és ezzel nem csak a nyári időszak zárul le, hanem a szarvasbőgés is elkezdődik, sőt, egészen október közepéig el is tart. Ha pedig a szarvasokat hajtja a vére, akkor bizony a közlekedők számára a fokozott figyelem elengedhetetlen.

kép: galioninquirer.com

Főleg úgy, hogy ebben az időszakban a hímek agresszívebbek, kevésbé elővigyázatosak, vagyis sokkal nagyobb eséllyel szaladnak ki az úttestre. Aktivitásuk késő délutántól kora délelőttig tetőzik, vagyis tulajdonképpen pont akkor, amikor a legtöbben tartózkodnak az utakon is.

kép: ajc.com

Hogy az állatokat és önmagunkat is megóvhassuk, a bőgés időszakában szürkületkor és utána érdemes kicsit visszavenni a tempóból, ezzel ugyanis akár jelentősen is lehet csökkenteni a féktávolságot. Bár sokszor nem kifejezetten foglalkozunk vele, most vegyük nagyon komolyan a szarvasveszélyre figyelmeztető táblákat, és ha vadat látunk, mindenképpen lassítsunk le.

Egy szarvassal való találkozás, ütközés sokkal veszélyesebb, mint azt elsőre gondolnánk. Igencsak megtermett állatokról van szó, vagyis ha nagyobb sebességgel sikerül telibe kapni a jószágot, annak bizony az autó utasaira is tragikus következményei lehetnek, azon túl, hogy az autóról szinte biztosan lemondhatunk.

kép: newsbeezer.com

Fontos kiemelni, hogy ha bekövetkezik a szerencsétlenség, és az emberek ép bőrrel megússzák, az állathoz akkor sem szabad hozzányúlni, még ha vergődik, akkor sem. A segítő szándék ilyenkor normális, de az állat rettenetesen megijed, és haraphat, rúghat, az agancsával pedig súlyos sérüléseket is okozhat. Ilyenkor tárcsázzuk a 112-őt és várjuk a szakemberek segítségét, de lehetőségeinkhez mérten inkább óvatosak legyünk, és előzzük meg a bajt.

kép: newsbeezer.com

lead kép: pixabay