Április 19. Péntek, Emma

Problémás a lakosság energiafelhasználása Magyarországon

Itthon
2021. március 15. 14:00
null

Hazánkban folyamatosan gondot okoz a levegő minősége a városokban. A téli időszakban azonban már a kisebb települések, a “vidék” is úszik a szmogban, köszönhetően a fűtésfellendülésének. Egy felmérés most azt is megmutatta, hogy itthon a helyzet sokkal rosszabb, mint Európa más országaiban.

Fűtünk

Persze, hogy fűtünk, hiszen ez elengedhetetlen. Csakhogy az arányok rámutatnak arra, hogy ezt sajnos nagyon pazarlóan tesszük. Hazánkban a lakosság energiafelhasználási aránya 32%, ami kiemelkedően magas, tekintve, hogy a szomszédos Ausztriáé csupán 23%, Szlovákiáé pedig mindössze 20%.

kép: videezy.com

A felhasznált energia 75%-a pedig éppen a fűtésre és a hűtésre megy el. Ennek oka, hogy hazánkban a házak többnyire korszerűtlenek, elavultfűtési rendszerrel dolgoznak, és sajnos a hőszigetelés terén is bőven hagynakkívánalmakat maguk után. Ezen pedig csak nagyobb beruházásokkal lehet segíteni. Ez pedig azt is jelenti, hogy hiába állnak át esetleg az elektromos fűtésre - már ha ezt a ház elektromos hálózata lehetővé teszi – a befektetett energia jó része így is pocsékba megy.

Szennyező

Az egy dolog, hogy fával és gázzal fűteni erősen szennyező, ráadásul úgy, hogy a meleg rendszeresen és nagy mennyiségben szökik az ingatlanokból. A vidéki rossz levegőhöz azonban egy másik tényező is jelentősen hozzájárul.

kép: unsplash

Hogy miért nincsenek megfelelően szigetelve a házak? Mert ez drága, főleg utólag kivitelezve. És hogy miért olyan problémás a vidéki levegő? Mert itt sajnos sokan rákényszerülnek arra, hogy mindent elégessenek, ami csak a kezükbe kerül. Ez a kommunális hulladéktól elkezdve az abroncsokon keresztül a rossz bútorokig és szövetekig mindent lefed. Ezzel pedig az a gond, hogy igen nagy mennyiségű mérgező anyag is kerül miatta a levegőbe, a szagról és a sűrű, fekete füstről már nem is beszélve.

Összességében Magyarország ökológiai lábnyoma jelenleg másfélszer akkora, mint ami még fenntarthatónak tekinthető, ami elkeserítően rossz adat. Ezen javítani pedig csak átfogó intézkedésekkel lehet, amikre egyelőre nem sok remény van.

lead kép: unsplash

lakosságházfüstemberlevegőszennyezés