Május 21. Kedd, Konstantin

Egyre kevesebb a kuka az erdeinkben

Itthon
2020. december 11. 16:00
null

A kijárási korlátozások alatt egyre inkább felértékelődik a természetjárás. A plázákban sok az ember, a karácsonyi időszak beköszöntével pedig még több, a boltokba is csak akkor megyünk, ha nagyon kell, és a városok utcáin sem szívesen lődörgünk a vírushelyzet miatt. Az erdő azonban más, a tiszta levegő, a szabadságérzés és a kimozdulás lehetősége erősen felértékelte a természetet.

Egyre többen

Magyarország erdőségeit az utóbbi időben lényegesen többen látogatták, mint egy évvel ezelőtt, azonos időszakban. Ennek oka mindenképpen a járványban keresendő, és ez egyrészt igen jó dolog, másrészt azonban terheli az erdőket.

kép: etsy.com

Jó, hiszen az emberek visszatalálhatnak a természethez, megértik annak fontosságát, és rájönnek, mennyire sokat számít az a pár óra is, amit a fák, a növények közelsége, az erdőben eltöltött idő jelent. De megterhelő is, hiszen ahol sok az ember, ott sok a szemét is. Ennek ismeretében pedig még inkábbmeglepő az, hogy a nemzeti parkok területén egyre kevesebb a szemetes.

Vidd haza!

A dolog persze nem véletlen, hanem tudatos tervezés eredménye. A szakemberek azért ritkítják a szemetesek számát, hogy ezzel is rávegyék az embereket, hogy vigyék haza aszemetüket. Azt már többnyire sikerül elérni, hogy ne dobálják szét a hulladékot amerre járnak, a következő lépés pedig az, hogy amit az erdőbe visznek, azt vigyék is haza.

Hogy miért ilyen fontos ez? Nem azért, mert így kevesebbe kerül a kukák ürítése. A gond a kukákkal van, hiszen a bennük lapuló szemetet, vagy azonnankiömlő hulladékot az állatok sokszor élelemnek nézik, és ez sajnos ez életükbe is kerülhet.

kép: tudasbazis.sulinet.hu

A másik fontos szempont a kuka kialakítása. Az erdőségekben ugyanis többnyire nincsen lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, vagyis bármi, amit kidobunk, a szeméttelepre kerül kommunális hulladék gyanánt. Egy PET palacknak így esélye sincs a műanyagújrahasznosításra, holott tény, hogy a legtöbb szemét, amit az erdei gyűjtőkbe helyezünk, újrahasznosítható lenne. Ezért a Magyar Nemzeti Parkok felhívása így szól: Vidd haza!

lead kép: lnt.org

erdőszeméthulladékemberkirándulásszemetes